måndag 24 september 2012

Jing - lite lycka på kvällskvisten

Efter att ha sett en uppmuntrande video om hur man kan kommentera texter med hjälp av Jing (den ligger längst ner i denna bloggpost) bestämde jag mig för att testa detta sätt att ge feedback på texter. En hög med uppsatser om Doktor Glas låg och skämdes i en inlämningsmapp på Fronter, och jag insåg att det var dags att ta itu med dem. Sagt och gjort: jag tittade på youtubeklippet en gång till, och satte sedan igång.

Hantering av programmet är enkelt: Jing funkar ungefär som (precis som?) Sreenr, som jag ju använt tidigare. Samma företag som gör Jing står också för Camtasia, som min skola inte vill köpa in för att det är för dyrt för oss, men Jing är gratis. Lättanvänt och med en lagringsplats i molnet.

Jag har tidigare använt words redigeringsmöjligheter när jag jobbat med elevtexter. Många kommentarer blir det, och kanske inte alltid helt lättöverskådligt för eleven. Eftersom jag är en skrivande människa tycker jag sällan att det är besvärligt att lägga tid på skrivandet - jag tänkte i dag när jag gjorde mina screencasts att det nästan är enklare för mig att skriva än att tala. Men jag HAR en känsla av att eleverna tar till sig kombinationen av texten, markeringar med färg (se videoklippet nedan) och berättarrösten på ett annat sätt. Jag kände också att jag kunde ge en mer sammanhållen framåtsyftande bedömning, med fokus på ett par saker för varje text: "viktigast att tänka på nästa gång".

Efter en eftermiddags kommenterande kände jag mig ganska mör. Lätt less på elevtexter och kommenterande, som man gör med jämna mellanrum som svensklärare. Det ÄR ett attans jobb att ge konstruktiv respons på skrivuppgifter. Jag la ut ett inlägg på vår klassblogg för den berörda klassen om att jag nu lagt ut länkar till kommentarer till enskilda elever - och lämnade det hela. Som sagt, lite less och rätt trött.

Gissa om energin kom tillbaka när ett meddelande dyker upp i en fbgrupp (en kommunikationsgrupp mellan elever och lärare i sagda klass - vi är INTE vänner på fb, men vi ÄR med i samma grupp och kan alltså skicka snabba meddelanden där. Ett hittills i snabbhet oöverträffat kommunikationsmedium, det står helt klart): "Nya sättet att få sina texter rättade är FANTASTISKT! varför använder vi inte alltid det programmet?"

Opåkallad entusiasm av elev över nedlagd möda av hans lärare. Ja - då somnar man gott. Och tänker att Jing funkar bra. 

2 kommentarer:

  1. Å vilken inspirerande film. Men, funkar det här bara om man har google docs, eller går det att använda även i andra skrivprogram?

    SvaraRadera
  2. Jing är en skärminspelare kan man säga - så den spelar in det du har på skärmen - ett worddokument, eller en bild, eller... Så enkelt och bra tycker jag!

    SvaraRadera